![](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/6414ab3fe82075271ec7f5e6/1772a317-9446-4ee6-a142-b93ada63fa14/SAYIT-16.jpg)
Alla ukrainare har påverkats av Rysslands krig, men på olika sätt. Många har bevittnat traumatiska händelser, förlorat nära och kära, blivit fängslade, utsatts för tortyr eller sexuellt våld, varit eller är flyktingar, levt under ockupation, eller har psykiska och fysiska besvär förvärrade av kriget. Det är viktigt att ta människors lidande på allvar och synliggöra det.
Projektet SAY IT! (СКАЖИ ЦЕ!) är ett samarbete mellan Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina och National Psychological Association (NPA). Genom en serie korta utbildningsfilmer syftar projektet till att sprida kunskap om hur man kommunicerar med personer som har upplevt krigsrelaterade trauman. Läs mer om projektet nedan!
Grunderna i “SAY IT!”
-
Bryt stigman
Att bryta stigman kring mental hälsa i Ukraina är viktigare än någonsin, på grund av krigets psykologiska påverkan på miljontals människor. Traditionellt har mental hälsa förbisetts eller setts som en svaghet, en uppfattning vi anser behöver förändras. Många ukrainare tvekar att söka hjälp av rädsla för att bli dömda eller missförstådda. Detta stigma isolerar människor och blir ett hinder för läkning. Genom att främja förståelse, utmana skadliga etiketter och uppmuntra öppna samtal om mental hälsa, kan Ukraina bryta skamcykeln och stärka människor att söka det stöd de behöver.
-
Desinformation
Under krig kan desinformationskampanjer ha stor påverkan genom att sprida förvirring och rädsla i både civilsamhället och militären. Falska påståenden skapar rykten, oro och misstro mot institutioner. Sociala medier förstärker snabbt dessa rykten, vilket gör det svårt att skilja fakta från fiktion. Detta ökar stress och undergräver förtroendet för regering, sjukvårdssystem och andra offentliga institutioner. Att bekämpa desinformation är avgörande för att upprätthålla social stabilitet och allmän moral hos befolkningen i krigstid.
-
Verkliga behov är prio
Ukrainska psykologer, vårdpersonal och myndigheter översvämmas av frågor om hur man kan stödja de drabbade. Rysslands riktade desinformationskampanjer och olämpliga råd online försvårar arbetet. Projektet "SAY IT!" (СКАЖИ ЦЕ!) vill möta dessa utmaningar genom att erbjuda lättillgängligt och korrekt innehåll till de som arbetar med utsatta grupper. Genom utbildningsvideor förbättras förståelsen för trauma, kommunikationsstrategier och kopplingar till professionellt stöd, vilket hjälper de psykologiskt sårbara i Ukraina.
say it! - vår process
Projektet "SAY IT!" (СКАЖИ ЦЕ!) har utvecklats genom samarbete mellan Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina och NPA. Grunden i projektet är att skapa videomaterial utifrån ovan tre nämnda grundstenar inom psykologisk ohälsa. som kan spridas och förvaltas inom sjukvården, men även andra samhälleliga institutioner och kanaler. Manusen till projektets videomaterial är skrivna av ledande psykologer på NPA, med rådgivning från forskare vid Stanford University, för att säkerställa att innehållet är evidensbaserat. Ett professionellt produktionsteam förverkligar det filmade materialet, som vi ställer höga krav på - då det ska tilltala en bred publik och hålla kvalité för att sändas på nationell TV i Ukraina. Projektet syftar förutom utbildning också till att driva kontakt med en dygnet runt-öppen psykologisk hotline, där man kan få råd och stöd.
-
Utvecklat av psykologer
Innehållet i varje video utvecklas av en ukrainsk psykolog, som grundar arbetet på de bästa möjliga kommunikationsstrategierna för individer och grupper som upplevt krigsrelaterade trauman.
-
Skapat av filmmakare
Filmerna kommer att produceras och spelas in på plats i Ukraina. De ska erbjuda tillgängligt och korrekt innehåll och fokusera på strategier, tillvägagångssätt och bästa praxis för att kommunicera med olika utsatta individer och grupper i landet.
-
Gjort för en bred publik
Målgruppen är allmänheten i Ukraina, med särskilt fokus på yrkesgrupper som arbetar med psykologiskt utsatta personer. Filmerna ingår i en nationell informationskampanj och kommer att sändas på ukrainsk nationell TV och i sociala medier.
-
Stöd via telefonlinje
Varje video avslutas med en uppmaning att kontakta en anonym, dygnet runt-öppen psykologisk stödlinje. Denna telefonlinje erbjuder konfidentiellt stöd och ett tryggt forum att prata om sina mentala utmaningar, utan rädsla för att bli dömd (eller bedömd).
Vill du veta mer?
Vi har tagit fram ett sponsringsförslag för organisationer och företag som vill stötta SAY IT! projektet och initiativ inom mental hälsa. Allt börjar med ett första möte – låt oss träffas och utforska hur vi kan samarbeta för att göra verklig skillnad.
Tillsammans kan vi driva denna viktiga mission framåt!
Våra partners i “SAY IT!” projektet
-
What took you so long?
Filmbolag
Nätverket “What took you so long” (WTYSL) hjälper NGO:er, FN-organ, varumärken och företag att visa sin publik något nytt. Med projekt i 150 länder och ett globalt nätverk av 75 kreatörer är WTYSL den perfekta partnern för detta projekt. Vi är glada att ha dem ombord som videoproducenter för "SAY IT!".
-
National Psychological Association of Ukraine (NPA)
Partnerorganisation
Nationella psykologföreningen i Ukraina (NPA) är en paraplyorganisation som grundades 2017 och förenar olika ukrainska psykologiska föreningar som arbetar med olika metoder samt oberoende yrkesverksamma inom psykologi. Vårt samarbete med NPA är absolut avgörande för projektets legitimitet, kvalitet, lokalkännedom och möjligheter att lyckas göra skillnad.
bakgrunden till SAY IT!
Ukrainska psykologer och andra medicinska och statliga grupper har sett en lavin av frågor om hur man ska kommunicera med människor som har upplevt trauma till följd av kriget. Dessutom finns det riktade psykologiska desinformationskampanjer mot ukrainska samhällen från Ryska federationen för att sprida falsk information och öka stigmat mot utsatta grupper i Ukraina. Ett annat stort problem är den växande förekomsten av ofta kulturellt olämpliga, icke-professionella eller icke-krigsrelaterade informationskällor som kan sträcka sig från värdelösa till problematiska.
Det övergripande målet med SAY IT! (СКАЖИ ЦЕ!) är att erbjuda tillgängligt och korrekt innehåll för att ge relevant stöd och information till dem som arbetar med utsatta individer/grupper. Syftet med videorna är att ge en grundläggande förståelse för potentiella svårigheter, strategier för kommunikation kring svåra ämnen samt tillvägagångssätt för att identifiera och etablera former av ytterligare professionellt stöd.
Vi hoppas att projektet kommer att leda till ökad kunskap om trauma och bemötandet av trauma i Ukraina samt hur man använder kommunikationsstrategier för att identifiera, lyssna på, stödja, hänvisa och synliggöra de psykiskt utsatta individer, grupper och samhällen som har upplevt och upplever krigets konsekvenser.