Första delleveransen till fältsjukhus är i mål
Dags för redovisning av vår första delleverans till ett av de frontnära sjukhusen vi stödjer!
För några dagar sedan fick vi en tackvideo från den amerikanske läkaren som arbetar på sjukhuset. Den finns att se längre ner i det här inlägget.
Vi fick fantastisk hjälp av volontären Erik som tog första sträckan från Sverige till Kyiv (helt kostnadsfritt för oss i stiftelsen vilket vi är så tacksamma för) och därefter tog volontärorganisationen Renegade Relief Runners vid och avklarade andra etappen fram till sjukhuset med bravur. Tack till Julia och Chris för att ni hjälpte oss med detta!
I leveransen fanns bl.a. följande utrustning:
Pico 7 pumpar i olika storlekar med extra sårfilm och sårfyllnadsskum
Syntetiskt gips Delta-Cast Conformable och polsterstrumpa i olika storlekar
Snabbtester för streptokocker, HIV, urin, Covid m.m.
Operationslakan
Ett extra stort tack till alla givare som bidragit till den här leveransen!
Vi hoppas kunna få fortsätta stödja de här frontnära sjukhusen och därför har vi lanserat en fortlöpande insamling till dem.
Vi är så tacksamma för alla som bidrar och nu har vi också infört en möjlighet att ge på månadsbasis via Paypal och Donorbox.
Klicka här för att komma till vår insamlingssida.
Jennie Elfström
Generalsekreterare
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina
Insamling till Fältsjukhus nära fronten
Uppdatering 2023-10-25
Öka chansen till överlevnad
Vintern är på väg med stormsteg till Ukraina och den här vintern lär inte bli lättare än den förra. Snarare är förutsättningarna ännu sämre nu och vi behöver alla kraftsamla och göra det vi kan för att ge sjukvårdpersonalen bättre förutsättningar att rädda liv.
I samband med vår senaste resa till Ukraina etablerade vi kontakt med flera läkare som arbetar på sjukhus och stabiliseringspunkter nära fronten. Behoven är enorma men det finns hopp.
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina lanserar därför nu en löpande insamling av utrustning och pengar för inköp av utrustning och andra kostnader för transporter till fältsjukhus. Insamlingen kommer att pågå fram till i vår.
Pengarna kommer att användas till inköp av efterfrågad utrustning samt transportkostnader. Vi kommer att göra löpande rapportering av våra leveranser till fältsjukhusen inom ramen för det här projektet. Inom några dagar kommer vår första leverans nå fältsjukhuset i filmen nedan.
Stöd oss så kan du hjälpa till att rädda fler liv!
Bankgiro: 5985-6971
Swish: 123 301 84 39
Jennie Elfström
Generalsekreterare
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina
vi söker sponsorer av utrustning
Om du jobbar inom vården eller på ett företag som tillverkar sjukvårdsartiklar - ta gärna kontakt med oss. Vi tar gärna emot utrustning som ska bytas ut och förbrukningsartiklar som ännu inte passerat bäst-före-datum. Vi kan inte ta emot receptbelagda mediciner, då vi helt enkelt saknar tillstånd för att handha och transportera sådant.
Ny samarbetspartner i Ukraina
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina har etablerat ett samarbete med den erkänt duktiga volontärorganisationen Renegade Relief Runners, som kommer att göra leveranserna sista biten fram till sjukhusen, vilket är helt centralt för att hjälpen ska kunna komma fram snabbt. Vi får nu tillgång till deras volontärer och kontaktnät på marken i Ukraina, vilket innebär att vi blir ännu mer effektiva i att leverera rätt stöd till rätt plats snabbt.
Stort tack för din hjälp!
Ansvarig projektledare:
Jennie Elfström
E-post: jennie@sve-ukr.se
Studiebesök till Ternopil
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina ingår samarbetsavtal med Region Ternopil
Stiftelsen har genomfört en studieresa den 24 - 27 september 2023 till Ukraina för att uppdatera sig om de aktuella behoven avseende hälso- och sjukvården på lokal nivå i Ternopil och på nationell nivå i Ukraina.
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina representerades av ordföranden Maryana Stober och generalsekreteraren Jennie Elfström.
Under 2022/2023 har Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina skickat 9 hjälpsändningar med olika typer av varor och utrustning som dialysmaskiner, kirurgiska instrument, ultraljud, anestesimaskiner och förbrukningsutrustning till Ukraina, där den största delen gått till Ternopils regionsjukhus. Det sammanlagda värdet av dessa hjälpsändningar uppskattas till mer än totalt 42 miljoner svenska kronor.
Möte med guvernören och administrationen i Region Ternopil
Vid mötet undertecknades ett samförståndsavtal mellan Ternopils regionförvaltning och Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina. Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina blir alltså den första internationella NGOn som ingått ett samarbetsavtal med högsta ledningen i Region Ternopil.
"Jag vill uttrycka ett innerligt tack till Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina för stöd och medicinsk hjälp till Ternopilregionen. Detta möjliggör att vi kan rädda liv och hälsa för våra soldater och invånare i Ternopilregionen. Tack för ert stöd", säger guvernören i Ternopil Region.
“Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina ser Region Ternopil som en viktig strategisk partner och vi får nu möjlighet att fördjupa vårt samarbete och stödja projekt inom sjukvård, rehabilitering, psykologiskt stöd och andra former av hjälp till veteraner och civila i Ukraina”, säger Jennie Elfström, generalsekreterare i Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina.
Studiebesök på Ternopils regionsjukhus
Vid studiebesöket fick stiftelsen också möjlighet att träffa sjukhusledningen vid Ternopils regionsjukhus med Dr. Vasyl Blikhar i spetsen. Besöket inleddes med ett möte där vi undertecknade ett samarbetsavtal och vi fick också information om hur sjukhuset arbetar och de aktuella behoven inom hälso- och sjukvården i Ternopil. Vi besökte flera avdelningar; bl.a. allmänkirurgi, ortopedi, kardiologi och oftalmologi.
Ett par gånger i månaden kommer ett stort antal patienter, både soldater och civila, från östra Ukraina för fortsatt vård på Ternopils regionsjukhus. Sjukhuspersonal arbetar långa skift för att man ska kunna klara av det extrema trycket som uppstår vid dessa toppar.
”Vi arbetar ständigt för att förbättra möjligheterna att tillhandahålla patientsäker vård. I dagsläget tvingas vi göra hårda prioriteringar och använder samma operationssal för två operationer samtidigt, vilket inte är optimalt. Vi renoverar nu upp en ny avdelning med flera nya operationssalar och vi är tacksamma för Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukrainas stöd till oss. Jag vill också rikta ett särskilt tack till Capio S:t Görans sjukhus, Region Stockholm och Region Skåne för den utrustning vi har mottagit.” säger Vasyl Blikhar, sjukhusdirektör vid Ternopils regionsjukhus.
”Att verifiera behoven och följa upp våra leveranser är helt centralt i vårt arbete med kvalitet och transparens. Vi är stolta över vårt nära samarbete med mottagarna. Det gör att vi kan styra stödet dit där man allra mest behöver det.” säger Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukrainas ordförande Maryana Stober.
Besök på veteranavdelning och rehabcenter
Under besöket fick vi också träffa flera ukrainska veteraner som vårdades på sjukhuset. Med oss hade vi gåvor från Sveriges Veteranförbund och en personlig hälsning från Veteranförbundets förbundsordförande Sverker Göranson, vilket var mycket uppskattat.
I samband med studiebesöket fick vi också möjlighet att besöka en nyinrättad rehabiliteringsavdelning med 30 sängplatser, där man implementerat innovativa metoder för rehabilitering av patienter med traumatiska och komplexa hjärn- och ryggmärgsskador. Regionen önskar öppna upp en ny avdelning med 60 platser och man undersöker just nu lämpliga lokaler.
”Sjukvården i Ukraina är under extrem press. Vi kan konstatera att personalen gör ett fantastiskt arbete, men det finns ett enormt behov av mer resurser till sjukvården i Ukraina om man ska kunna möta upp behovet av sjukvård och rehabilitering för skadade i kriget, både på kort sikt och lång sikt. Det är avgörande att Sverige fortsätter att stödja Ukraina. Dessutom måste vi hitta nya vägar för att samverka på olika nivåer i Sverige för att effektivisera insatserna. Här skulle vi vilja se ett utökat samarbete mellan regioner, privata aktörer inom hälso- och sjukvård och NGOs.” säger Jennie Elfström, generalsekreterare i Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina.
Om Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina (ISSU)
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina är ett från början svenskt gräsrotsinitiativ som växte fram i samband med att Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022.
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina finansierar bl.a. transporter av efterfrågad sjukvårdsutrustning till Ukraina och stöttar lokala ukrainska initiativ som syftar till att stärka ett självständigt och demokratiskt Ukraina och att förbättra hälsa och levnadsvillkor för dess befolkning.
Stiftelsens ambition är att samla den ledande expertisen, bygga vidare på det fantastiska engagemang som finns i Sverige för Ukraina och arbeta tillsammans med våra partners i Ukraina för att stödja återuppbyggnaden av landet och specifikt sjukvård, utbildning och annan infrastruktur.
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina leds av en generalsekreterare och en styrelse med representanter som har sin bakgrund i både små och stora internationella företag samt ledande universitet i Sverige, Belgien, Frankrike, Schweiz och USA.
Presskontakt:
Jennie Elfström
Generalsekreterare
E-post: jennie@sve-ukr.se
Leverans till Kharkiv: 6 veckor från Start till mål
I slutet av juli 2023, mitt under pågående sommarsemester, nåddes vi av en förfrågan från Kharkivs regionala traumasjukhus.
Enligt deras kirurgiavdelningschef Katerina rådde en skriande brist på basal medicinsk utrustning som t.ex. operationslakan, gipsbindor, förband, gasbindor, operationshandskar och annat. De tar emot väldigt många skadade från fronten och resurserna räcker inte till. Vi hade ungefär samtidigt fått förfrågan från Sveta, en paramedic från Kharkiv som jobbar vid fronten, på tourniqueter, hemostatiska förband och chest seals. Det är sådant som går åt dagligen när de räddar liv på soldaterna som blir skjutna och bombade av ryska ockupanter.
Just då hade vi inte några större lager av den utrustningen som efterfrågades. Vi bestämde oss för att göra en snabbinsats och lanserade en kampanj den 2 augusti på sociala medier, i syfte att samla in så mycket pengar som möjligt.
Fantastiskt gensvar!
Under loppet av en vecka lyckades vi samla in över 400 000 kronor.
Vi har inte räknat efter hur många givare som bidrog men ni var väldigt många med tanke på att den genomsnittliga summan som ni bidrog med var under 500 kronor. Vi trodde att vi kanske skulle kunna samla in 20 000 kr eller något liknande. Men många bäckar små gör en stor å.
Nu har vi levererat!
Tisdagen den 12 september 2023, leverade Lena Wilderäng, erfaren Ukrainavolontär och medlem i vår Advisory Board, och hennes team utrustningen till Kharkivs regionala traumasjukhus, samt till ukrainska volontärer som överlämnar Svetas paramedicinsk utrustning vidare till fronten.
Snabba ryck….
Vad vi levererade till sjukhuset…
Här följer ett urval av all den utrustning som vi levererade till Kharkivs traumasjukhus:
10 000+ förband i olika kvalitéer och storlekar
30 epiduralset
Kirschnernålar (osteosyntes)
3 lådor med stomiutrustning
2 400 gipsbindor i olika storlekar
90 st syntetgips i olika storlekar
250 paket med olika typer av fixeringsbinda, elastisk binda etc.
1 600 st. gasbinda i olika storlekar och kvalitet
2 120 st operationslakan
3 patroner till Exias 1/E Analyzer (elektrolytanalys, leveras inom kort)
95 st förpackningar polsterstrumpa i olika storlekar
1 288 st polstervadd i olika storlekar
30 liter sårrengöring
30 liter koksaltlösning
4 800 par Protexis PI MicroSurgical gloves
1 000 infusionsaggregat och 3 patroner till Exias 1/E Analyzer kommer att levereras separat till sjukhuset, inom kort.
Värdet på utrustningen vi levererat till Kharkivs traumasjukhus uppgår till ca 44 000 euro.
…och till paramedics vid fronten
Till Sveta, paramedic på 32nd Motorized Brigade i Kharkiv, levererade vi 54 Sam XT TQs, 18 XL IFAK och ett antal hemostatiska förband, chest seals m.m (värde 55 000 kr). Tack till Örjan och gänget på Caps & Candles for Ukraine och till Lenas företag Adrenalena (adrenalena.se) för att ni toppade upp med ytterligare TQs, chest seals, Snigel Funny Pak, fältransoner och annat till Sveta. Securitas AB skänkte tillsammans med Dafo Brand 25 akutsjukvårdsväskor som gick till fronten.
Lena Wilderäng berättar om skadorna på sjukhuset.
En teaminsats hela vägen fram
Vi på Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina skulle vilja tacka Region Skåne, Södertälje sjukhus, Capio S:t Görans sjukhus för donerad utrustning samt Swemed och Adcuris som varit samarbetspartner i projektet.
Tack till Martin Stober på Popup Works för lånet av fordon. Tack till Martin, Mattias, Robert och Jeppe för hjälp med packning. Tack också till Polferries för den fina rabatten på färjebiljetter.
Anna, Lena och Pingo.
Våra fantastiska volontärer
Enormt stort tack till Lena, Anna och Pingo för ert arbete med själva leveransen till Kharkiv!
Magnus var också med på resan till Ukraina i egenskap av forskare från Marie Cederschiölds högskola. Just nu bedriver han en studie om försvarsvilja och viljan att hjälpa andra människor. Tack Magnus för din insats!
Bara någon dag efter att vårt team lämnade Kharkiv började Rysslands regim bomba staden igen.
slutligen…
Vi är förstås jätteglada över att det är så många i Sverige som vill bidra till att göra skillnad för Ukraina.
Ett JÄTTETACK till alla som donerat pengar så att vi har kunnat leverera exakt den utrustning som man önskat och behöver. Ni har funnits med oss, varenda en av er, på den här resan. Utan er hade det här projektet faktiskt aldrig blivit möjligt!
Hela projektet tog 6 veckor från start till mål. Vill du att vi ska fortsätta göra den här typen av insatser, där vi snabbt kan svara upp mot ett reellt och konkret behov?
Fortsätt hjälpa till där ni kan - även små belopp gör enorm nytta!
Bankgiro: 5985-6971
Swish: 123 301 84 39
Internationella betalningar
IBAN (SEB): SE3950000000050041119657 / BIC: ESSESESS
Jennie Elfström
Generalsekreterare
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina
vår 8:e leverans till Ternopil
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina har levererat sin åttonde hjälpsändning av medicinsk utrustning till Ukraina. Denna gång var det Ternopil Regional Clinical Hospital som var mottagare.
Hjälpsändningen, som kom fram till sjukhuset måndagen den 11 september 2023, innehöll ett stort antal tryckavlastande madrasser, sängar, anestesivagnar och förbrukningsutrustning.
![IMG20230911132833.jpg](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/6414ab3fe82075271ec7f5e6/1694865294762-0NHZ0X2YQBG63UWQJ2FP/IMG20230911132833.jpg)
![IMG20230911133403_01.jpg](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/6414ab3fe82075271ec7f5e6/1694865309646-ZIMEJO94CI2JC6RQHYQ1/IMG20230911133403_01.jpg)
![IMG_9066.jpg](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/6414ab3fe82075271ec7f5e6/1694865334252-7ZZXT23MZU1H73HNPL6G/IMG_9066.jpg)
![IMG20230911134629.jpg](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/6414ab3fe82075271ec7f5e6/1694865353418-58GP09JJC9T33Q6H98BG/IMG20230911134629.jpg)
Besök på veteranavdelning
I samband med leveransen fick våra volontärer Martin och Mattias möjlighet att träffa hälso- och sjukvårdsdirektören Olha Yarmolenko, som tog sig tiden att tillsammans med dr. Serhly Harlyan, chefskirurg, visa oss runt på en avdelning för veteraner.
Svenskt godis delades ut och Martin och Mattias fick en pratstund med veteranerna. Mötet gjorde stort intryck, särskilt för Mattias som själv är veteran från KS03.
En av veteranerna berättade att han skulle skrivas ut snart. Han hade vårdats på sjukhuset i över ett år. När vi frågade om vi kunde få ta ett kort så insisterade han på att få stå upp.
I en operationssal pågick två operationer samtidigt. Två soldater hade skadats allvarligt och båda fick sina ben amputerade. Ofta pågår operationer dygnet runt på sjukhuset. Personalen jobbar långa skift och är slitna.
Efter en amputation följer en lång vårdtid och rehabiliteringen kan pågå under mycket lång tid. Inte bara de fysiska skadorna sätter spår, utan det är snarare regel än undantag att veteranerna får leva med svåra psykiska skador resten av livet. Många riskerar att drabbas av posttraumatisk stress, ångest, depression, ökad risk för missbruk, arbetslöshet och utanförskap.
En av veteranerna hade vårdats inneliggande i över ett år på grund av svåra skador i benen. Inom ett par dagar skulle han skrivas ut från sjukhuset.
Stort tack
Vi vill rikta ett stort tack till Region Skåne, Region Stockholm och Capio S:t Görans sjukhus, som bidragit med den största delen av den utrustning som levererades. Dessutom - enormt stort tack till alla er som donerat pengar till oss så att vi kunde finansiera resan.
Slutligen så vill vi tacka alla våra volontärer och våra chaufförer som gjorde denna hjälpsändning möjlig.
Hjälp oss att hjälpa fler
Ge gärna ett bidrag så att vi kan fortsätta med vår verksamhet.
Inget bidrag är för litet - alla är värdefulla för oss!
Bankgiro: 5985-6971
Swish: 123 301 84 39
Jennie Elfström
Generalsekreterare
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina
Inköp av Slädbårar till medics vid fronten
Vi har fått en förfrågan från ett par förband om vi kan tillhandahålla slädbårar av modell Med Sled 30” eller motsvarande. Anledningen till deras förfrågan är att de bårar, som de har idag, inte fungerar tillfredsställande för att evakuera från trånga utrymmen som t.ex. raserade hus och skyttegravar. Fördelen med Med Sled är att det behövs färre personer som behöver lyfta och man kan även släpa slädbåren efter sig.
Varje slädbår kostar 8 300 kr. Vårt mål är att köpa in 10 bårar av denna typ (i grön eller mörkbrun färg, ej rött) som kommer att levereras direkt till förbanden nu under september. Ska de släpas på marken måste de vara lätta och plasten vara särskilt hållbar, varpå det något högre priset. Som med allt så lönar det sig att investera i kvalitet framför kvantitet.
Kampanjen pågår 30 augusti till den 4 september 2023. Du kan följa kampanjen i våra sociala medier.
Vi tar tacksamt emot gåvor från privatpersoner och företag till denna kampanj. Din gåva kommer att bidra till att man kan evakuera skadade soldater snabbare, och till och med rädda liv.
Bankgiro: 5985-6971
Swish: 123 301 84 39
Internationella betalningar:
IBAN (SEB): SE3950000000050041119657 / BIC: ESSESESS
För frågor om projektet, kontakta:
Jennie Elfström
info(a)sve-ukr.se
Stiftelsen har utsetts till charity partner på energy trading week i london
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina har fått möjlighet att vara välgörenhetspartner till den årliga konferensen Energy Trading Week i London 28-29 september 2023.
Rysslands krig mot Ukraina har inneburit ständiga blackouts och har lett till allvarliga konsekvenser vad gäller möjligheten att tillhandahålla patientsäker vård. Ett av de mest akuta behoven i landet är att förbättra energisäkerheten för att upprätthålla fungerande sjukvård för varje ukrainare.
Att vara en välgörenhetspartner till Energy Trading Week, som arrangeras av Commodities People, innebär att vi kan ta nästa steg i vårt arbete för att stödja Ukraina.
För mer information om vårt deltagande i Energy Trading Week, besök deras hemsida:
Blixtinsats till sjukhus i kharkiv
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina har nåtts av en förfrågan från Regionala Traumasjukhuset i Kharkiv. De har akut brist på sjukvårdsutrustning och behöver vår hjälp.
Foto: Lena Wilderäng
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina gör därför nu en riktad insats tillsammans med vår insamlingsorganisation för att samla in pengar och den utrustning som är efterfrågad. Bland annat behövs förbandsmaterial, operationsdukar, sterila operationshandskar, skoöverdrag engångs, gipsbandage, engångsblöjor, epiduralset för anestesi, utrustning för osteosyntes (kirurgisk fixation av ben), sårrengöring, klorhexidin och en rad mediciner.
Kampanjen för att samla in pengar pågår under 7 dagar från den 2 augusti till den 9 augusti 2023.
Obs! Vi har ingen möjlighet att ta emot små mängder utrustning från privatpersoner.
Utrustningen kommer levereras direkt till sjukhuset inom kort.
Vi hoppas att ni vill vara med och bidra till insamlingen. Tillsammans gör vi det vi kan för att stötta Ukraina!
Ge ett bidrag - stort eller litet!
Bankgiro: 5985-6971
Swish: 123 301 84 39
Ansvarig projektledare:
Jennie Elfström
Generalsekreterare Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina
E-post: jennie@sve-ukr.se
Samarbetspartners i projektet
Vill du och ditt företag bidra till vår kampanj? Kontakta oss på info@sve-ukr.se.
Region Stockholm donerar utrustning
Region Stockholm donerar utrustning till Ukraina via Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina
Efter en noggrann genomgång av de juridiska förutsättningarna, har regionstyrelsen i Region Stockholm den 6 juli 2023, diarienr RS 2023-0481, beslutat att ge internationellt bistånd till Ukraina via oss på Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina.
Donationen från St. Eriks Ögonsjukhus i Stockholm kommer i form av en elektrisk sjukhussäng och två blodglukosmätare HemoCue. Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina åtar sig att transportera donationen till Ukraina och överlämnas till vår samarbetspartner Ternopil Regional Clinicial Hospital i Ternopil.
- Det är mycket glädjande att Region Stockholm nu tagit steget att bistå Ukrainas sjukvård direkt via en mindre organisation från civilsamhället. Tack vare våra nära kontakter direkt med sjukhusledningen i Ternopil kan vi på Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina leverera snabba och korrekta besked om huruvida utrustningen är efterfrågad, säger stiftelsens generalsekreterare Jennie Elfström. Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina samarbetar med lokala logistikpartners i både Sverige-Ukraina för att ha så korta ledtider som möjlighet på transporterna.
Två stora regioner stödjer Ukraina via stiftelsen
Region Skåne har också valt att donera utrustning via Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina: tidigare i somras donerade Kristianstad sjukhus/Region Skåne ett stort antal sjukhussängar, madrasser, akutvagnar och medicinskt förbrukningsmaterial samt annan utrustning.
- Vi är mycket glada för att även Region Skåne valt oss som en samarbetspartner för sitt arbete med att ge bistånd till Ukraina. Vi hoppas såklart att de här besluten banar väg för att fler regioner vänder sig direkt till oss för donation av avskriven utrustning. För att stödja Ukraina krävs konkret samarbete, inte bara mellan nationella myndigheter i respektive land, utan även mellan myndigheter och civilsamhälle, säger Jennie Elfström.
intervju med vår volontär khrystyna hevchuk
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina skulle inte existera utan alla våra eldsjälar som engagerat sig som volontärer, i vår advisory board eller i vår styrelse. Vi är ett nätverk där alla bidrar på olika sätt och alla sätt är värdefulla. Men vilka är vi egentligen? I en serie inlägg kommer vi intervjua olika personer i stiftelsen.
Som vi berättat om tidigare har Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina har etablerat ett samarbete med Ternopils regionala hälso- och sjukvårdsdepartement och Ternopils regionsjukhus. Vi tycker därför att det känns passande att börja med vår volontär Khrystyna Hevchuk, som kommer från Ternopil.
I det här inlägget publicerar vi en intervju med Khrystyna som vår generalsekreterare Jennie Elfström gjorde den 28 juni 2023.
Hej Khrystyna, så roligt att jag får intervjua dig! Kan du berätta om dig själv?
- Jag heter Khrystyna Hevchuk, jag är 22 år gammal och är en ukrainare som för närvarande bor i Sverige på grund av kriget som Ryssland startade i mitt hemland.
Före kriget studerade jag till historielärare, och samtidigt studerade jag vid journalistfakulteten och juridiska fakulteten. Jag var engagerad i volontärverksamhet i min hemstad, och deltog i internationella utbytes- och utbildningsprogram.
Den 24 februari 2022 försökte Ryssland att invadera hela Ukraina. Kan du berätta om hur det var för dig under de här dagarna?
- Den 24 februari 2022 ändrades alla mina planer jag hade gjort. När kriget startade var det faktiskt ingen som var redo för det. Överallt i media kunde man höra talas om ett eventuellt krig på gårdsplanen, men ingen tog det på allvar. Den 24 februari vaknade jag och min familj av ljudet av en siren och meddelandet att ett fullskaligt krig hade börjat. Samma dag gick jag och min yngre syster för att väva nät – vi försökte hjälpa till så mycket vi kunde. Och det var skrämmande för oss att titta på nyheterna och inse att allt detta verkligen händer.
Ternopil anses ju vara förhållandevis lugnt ändå, eller, det är så det beskrivs i media. Stämmer inte den bilden menar du?
- Kriget är närvarande överallt i hela Ukraina, hela tiden. Larmen går ofta i Ternopil och det har hänt att missiler slagit ner i Ternopil. Så Ternopil har också drabbats av kriget och det passerar många internflyktingar genom staden.
Men vad var det som gjorde att du bestämde dig för att lämna Ukraina?
- Jag bestämde ganska snart, redan efter en veckas krig, för att jag tillsammans med min mamma och systrar skulle lämna Ukraina. Jag var väldigt orolig för hur konstanta larm, nätter i ett skyddsrum skulle kunna påverka mina småsystrars psykiska hälsa. Att inte förstå hur situationen skulle komma att utvecklas var också påfrestande.
Hur kommer det sig att du och din familj hamnade i Sverige?
- Före kriget deltog jag i aupair-program hos en svensk familj i Spanien. När kriget startade bjöd de in mig och min familj att komma och bo i deras hus i Sverige. Det var så vi kom hit. Den 4 mars 2022 kom jag till Sverige med min mamma och två yngre systrar och efter en tid fick jag jobb i Nykvarns kommun där jag arbetade ett år som studie- och integrationshandledare med ukrainska flyktingar. I jobbet ingick att hjälpa dem med anpassning, undervisning i svenska språket och samhället, skapa aktiviteter och evenemang.
Du är ju väldigt aktiv i sociala medier och jag ser ofta att du postar inlägg och sprider kunskap om hur det är för ukrainare att leva i Sverige. Kan du berätta mer om de utmaningar som ukrainare upplever när de kommer till Sverige idag?
- Med ett samordningsnummer som vi får är det omöjligt att skapa ett Bank-ID, ha Swish, det är extremt svårt att hyra hus, hitta ett jobb, få ordentlig sjukvård, öppna ett bankkonto, betala för köp på internet etc. Det orsakar stora problem i det dagliga livet.
När ni väl hade kommit till Sverige och det hade gått en tid, hur blev det då för dina systrar och din mamma?
- För mina systrar var livet i Sverige mer som att resa utomlands, där de aldrig varit. Här träffade de lokala barn, gick i en svensk skola och lärde sig mer om det nya landet. Att bo i ett främmande land, med främmande människor, att inte förstå systemet, språket och mentaliteten hade dock en dålig effekt på min mamma, hon kände sig deprimerad och var långt ifrån min pappa och andra släktingar. Till slut bestämde hon sig för att återvända till Ukraina, som många andra ukrainare gjorde.
Så din mamma valde alltså att återvända till Ukraina…?
- Ja, det är många ukrainare som valt att göra det eftersom det blir för svårt att leva i Sverige med alla de här dagliga problemen till slut. Trots att de återvänder till ett land där det är krig, fungerar livet ändå bättre för dem, då de känner sig jämställda i sitt hemland.
Det låter som ett extremt svårt val att göra. Jag tror att vi svenskar tar för givet att allt det där bara ska fungera och vi tänker nog inte på hur mycket det där personnumret betyder. Om du fick bestämma, vad behöver svenska staten göra för att det ska lättare för ukrainare att integreras och leva i Sverige?
- Enligt min mening, liksom enligt de flesta andra ukrainare som bor i Sverige (och svenskarna själva), blir ett viktigt steg för att underlätta livet i det svenska samhället att förse ukrainare med ett personnummer. Det är den viktigaste förändringen som behöver göras.
Vad har du för roll i Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina och varför har du valt att engagera dig för oss?
- Min roll i denna organisation är hjälpa till med svensk-ukrainsk översättning, att bistå i kommunikationen med våra ukrainska partners och arbeta med sociala medier.
- Det viktigaste för mig är att känna mig användbar för mitt folk och mitt hemland. Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina ger mig en sådan möjlighet. Det känns särskilt bra att veta att det mesta av den medicinska hjälpen från organisationen går till just Ternopil som är min hemstad, och att många människor som drabbats av kriget kan få sådan värdefull hjälp. När jag var i Ternopil var jag med och tog emot leveransen av sjukvårdsutrustning i början av maj 2023 var det härligt att se de glada ansiktena hos sjukhusanställda och patienterna. Det kändes bra och viktigt.
Slutligen - hur ser dina framtidsplaner ut?
- För närvarande fortsätter jag att hjälpa ukrainare i Sverige. Jag tänker att det är det som är mitt huvuduppdrag här, eftersom jag har kunskap om språket, systemet osv. Det är så jag spenderar det mesta av min tid. Jag gillar också att studera, resa på min fritid och inspireras av musik och konst.
- Kriget gjorde mig starkare, mer självsäker, målmedveten. Kriget visade mig att det mest värdefulla vi har är våra släktingar, vänner, våra trevliga stunder i livet, minnen, vår historia, kultur, kunskap - allt som inte kan tas ifrån, allt som gör oss som vi är.
Jag tänker att alla situationer som man är med om i livet formar en på olika sätt. Du är en klok och handlingskraftig person och jag är väldigt glad och tacksam över att du vill vara volontär i Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina. Tack för att jag fick intervjua dig Khrystyna!
Ny medlem i vår advisory board: Oksana Yakushko
Ny medlem i vår advisory board - Oksana Yakushko, University of California Santa Barbara
Vi hälsar Oksana Yakushko välkommen till vår advisory board!
Oksana Yakushko, Ph.D, är en legitimerad psykolog, psykoanalytiker, professor och konsult baserad i Santa Barbara, CA. Hon är medlem i American Psychological Association och är certifierad psykoanalytiker (American Board of Professional Psychology).
Hennes vetenskapliga och kliniska arbete har fokuserat på att arbeta med frågor som rör migration, kultur och historia. Hon har över 80 vetenskapliga publikationer och har mottagit flera utmärkelser från American Psychological Associations divisioner och kommittéer. Sedan den senaste ryska invasionen, som ukrainare och medlem av ukrainsk diaspora i USA, har hennes fokus flyttats till att stödja Ukraina mot aggressionen. Hon har samarbetat olika organisationer som t.ex. National Psychological Association of Ukraine, USAID, International Center for Multigenerational Legacies of Trauma, FN-anslutna icke-statliga organisationer, Theatre of War och många andra grupper. Hon arbetar direkt som kliniker med ukrainska krigsflyktingar och diasporamedlemmar.
Oksana Yakushko kommer att bidra med rådgivning kring våra kommande projekt i insamlingsstiftelsen.
blixtinsats till beryslavs sjukhus
Ryssland fortsätter att begå krigsbrott genom sina konstanta beskjutningar och terrorbombningar mot Gammalsvenskby, som ligger i Kherson Oblast, vid floden Dneprs strand.
Sedan i höstas har Föreningen Svenskbyborna levererat mat, utrustning, mediciner och värmebriketter till Gammalsvenskby. Det är ungefär 300 invånare i byn just nu och de som finns kvar är ofta äldre eller andra som inte har möjlighet eller vill fly. Det är mycket farligt att vara utomhus och människor har därför tagit skydd i sina källare, där det är kallt och rått och det är lätt att dra på sig infektioner, särskilt om man är äldre och skör. Men de som finns kvar vill stanna och kämpa för sitt älskade Gammalsvenskby.
Mycket pressat läge på Beryslavs sjukhus
Förut fanns en poliklinik i Gammalsvenskby, nu är den förstörd av ryssarna. Söder om byn ligger den större staden Beryslav där det finns ett sjukhus som nu fått ta emot alltfler patienter den senaste tiden, bl.a. från byn (om invånarna lyckas ta sig dit, vilket är riskfyllt och svårt).
Läget är, som ni säkert förstår, oerhört pressat och man behöver både utrustning och mediciner. För ett par veckor sedan bombades dessutom sjukhusets intensivvårdsavdelning och över 60 fönster på byggnaden blev totalförstörda.
Bild från intensivvårdsavdelningen vid Beryslavs sjukhus. Fotograf: sjukhuspersonal.
Samarbete med Föreningen Svenskbyborna och Direct Ukraine
Jag har sedan i höstas haft kontinuerlig kontakt med Sofia Hoas och Lars Thomsson på Föreningen Svenskbyborna och följt utveckligen i Gammalsvenskby. När vi fick höra att de planerade att göra en hjälpsändning i samarbete med Direct Ukraine med mediciner och sjukvårdsutrustning till Beryslavs sjukhus, undrade vi om vi kunde hjälpa till på något sätt.
De försåg oss med en lista på vad som behövdes och igår överlämnade vi utrustning motsvarande en full skåpbil med olika typer av förbandsmaterial och mediciner m.m. som ska vidare till sjukhuset i nästa vecka. Det här är såklart en riskfylld resa för chaufförerna, särskilt den sista biten ner till Beryslavs sjukhus, men man har vidtagit de säkerhetsåtgärder som man kan och dessutom är det inte första gången de gör denna resan.
Fotograf: Martin Stober
Fortsätt hjälp oss hjälpa!
Vi uppdaterar bloggen löpande om det här projektet liksom om våra andra projekt. Ett stort tack till våra givare för att ni gjort den här leveransen möjlig!
Fortsätt hjälp oss hjälpa:
Bankgiro: 5985-6971
Swish: 123 301 84 39
Vi välkomnar Valeriia Palii till vår advisory board
Nu växer Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina ytterligare och rekryterar Dr. Valeriia Palii, ordförande i National Psychological Association of Ukraine, till Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukrainas advisory board.
Valeriia Palii har en doktorsexamen i klinisk psykologi och har arbetat som klinisk psykolog i en privat praktik (Kyiv, Ukraina). Hon har även erfarenhet som utvecklare av psykodiagnostiska tester och organisering av testprocedurer. Dr. Palii föreläser regelbundet på universitet och privata företag, hon arbetar med forskning och projektledning inom området psykisk hälsa. Sedan 2020 har hon haft posten som ordförande för National Psychological Association of Ukraine (NPAU). NPAU fokuserar på att skapa lagstiftning om mental hälsa, förbättra etik och utbildningsstandarder för psykologer och främja evidensbaserad psykologi. Tillsammans med kollegor driver hon en psykologisk stödlinje för ukrainare utomlands.
Vi önskar Valeriia varmt välkommen till Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina.
Rekordstor leverans till ukraina!
Ny leverans med sjukvårdsutrustning för mer än 20 miljoner kronor
Vi är glada att kunna berätta att vi den 7 maj 2023 levererat den hittills största hjälpsändningen med sjukvårdsutrustning till Ternopil Regional Clinical Hospital i Ternopil.
Inköpsvärdet för motsvarande utrustning ligger på mer än 20 miljoner kronor.
Här är ett urval av den utrustning vi skickat i denna sändning:
5 kompletta anestesiapparater samt 7 lådor med slangar och andra tillbehör
3 operationsbord
2 dialysapparater
22 elektriska sängryggstöd
9 trycksårsavlastande madrasser
ett flertal uppblåsningsbara madrasser
13 rullstolar
rollatorer och gåstöd i olika storlekar; både för vuxna och barn
4 patientlyftar
flera lådor med kirurgiska instrument
40+ lådor förbandsmaterial, sutur, infarter och annat förbrukningsmaterial
ett stort antal lådor med stomipåsar och stomiförband
flera pall med kläder till sjukvårdspersonal och patienter
rullbord i stål
och en stor mängd annan utrustning
En del av utrustningen som levererades till Ternopil kommer att vidarebefordras till ett sjukhus nära fronten i östra Ukraina. Av säkerhetsskäl berättar vi inte vilket sjukhus det gäller.
Utrustning för mer än 40 miljoner kronor totalt
Ett stort tack till våra sponsorer Outmeals AB och Veteranförbundet som möjliggjort finansieringen av transporten, Creative Freight AB för lånet av lastbilen, Frälsningsarmén i Västerås (oändligt stort tack, ni är guld!), Capio S:t Görans sjukhus och alla andra givare som donerat utrustning. Slutligen ett extra stort tack till alla våra volontärer och våra chaufförer Pelle och Leonard för er uthållighet och glada humör trots lång väntan i tullen i Polen.
Tillsammans med denna leverans har vi på Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina sett till att sju hjälpsändningar med sjukvårdsutrustning kommit fram hela vägen till mottagaren i Ukraina.
Det totala värdet på den sjukvårdsutrustning vi hittills levererat till Ukraina är mer än 40 miljoner svenska kronor.
Jennie Elfström
Generalsekreterare
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina
ny medlem i vår advisory board: lena wilderäng
Den senaste tiden har Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina fått flera nya medlemmar till sin advisory board.
Vårt senaste tillskott till stiftelsen är Lena Wilderäng. Hon har mer än 20 års erfarenhet inom IT och ledarskap efter studierna på Handelshögskolan i Göteborg. Hon har agerat som föreläsare, rådgivare och coach inom ledning och organisation. Under de senaste åren har hon även jobbat som brandman, arbetat hands-on med välgörenhet, föreläst om informationspåverkan på uppdrag av MSB/Försvarsutbildarna, och drivit eget företag där hon genomfört och guidat extrema äventyr. Sedan februari 2022 har Lena varit aktiv med välgörenhetsförsändelser till Ukrainas räddningstjänst, sjukvårdare och andra aktörer - både som privat initiativ och i samarbete med olika organisationer. Hon har regelbundet rest till Ukraina med humanitära transporter, samt jobbat volontärt tillsammans med räddningstjänsten i östra Ukraina under en tidsperiod.
Vi på Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina är mycket glada och stolta över att Lena vill följa med på vår resa. Vi önskar henne varmt välkommen till oss.
från idé till vardag
“Idag kom det efterlängtade beskedet“
För drygt 3 månader sedan, den 2 januari 2023, möttes Carl, Martin, Hanna, Maryana och Jennie på Norrmalmstorg i Stockholm för att besöka Måndagsrörelsens manifestation till stöd för Ukraina. Efter manifestationen träffades vi och spånade vidare på en idé vi haft ett tag. Vi hade redan då samarbetat med Ternopils regionsjukhus i nästan ett år då vi levererat sjukvårdsutrustning i flera omgångar. Vi har genom våra besök i Ternopil och våra personliga kontakter skaffat oss inblick och kunskap om hur behoven ser ut på plats. Att återuppbygga Ukraina handlar inte bara om att återställa skadade vägar och hus. För att kunna hantera de långsiktiga konsekvenserna av Rysslands fruktansvärda krig behöver vi stödja uppbyggnaden av sjukvården så att ukrainarna kan få den vård som de behöver.
Vi har tagit insikter och kunskaper från det gångna året och format och kanaliserat i en insamlingsstiftelse, med visionen att stärka civilsamhället och banden mellan våra länder, och inte minst stötta ett land som har blivit storskaligt invaderad av den ”andra största armén” i världen.
På årsdagen av Rysslands invasion lämnade vi in ansökan om registrering av stiftelsen hos länsstyrelsen i Västra Götaland. Idag kom det efterlängtade beskedet i form av ett organisationsnummer. Insamlingstiftelsen Sverige-Ukraina är nu verklighet även i byråkratins värld, och kan äntligen påbörja en ny fas. Inom kort kommer vi kunna ta emot pengadonationer, från de lilla till de stora.
Tack styrelsen, tack advisory board - tack för all tid som ni lägger ned i detta! Och tack alla ni runt omkring oss som stöttar med tips, idéer, ni som låter oss jobba trots sena kvällar efter middagen.